tisdag 8 september 2009

Det här inslaget fick mig att fundera idag på väg hem. Inslaget, som handlar om ungdomslöshet i allmänhet och ungdomslöshet i glesbygd i synnerhet, kom att intressera mig. Debatten som följde inslaget, mellan en moderat och en sosse, var ungefär lika givande som alla andra debatter: inte alls. Argument och motargument, ingen som lyssnar på den andre och så vidare. Ni vet.

Hur som helst. I Hofors vill de arbetslösa ungdomarna vara kvar, trots att inga jobb finns. Ingen vill flytta till Gävle eller (hemska tanke) Stockholm. De unga, ensamstående mödrarna kan inte tänka sig något värre. I inslaget berättar en ung mamma om hur omöjligt det vore. Hon tränar ju innebandy tre gånger i veckan i Hofors, och det är viktigt för hennes inre lugn. Klart som korvspad att hon inte kan flytta.
Alla går och väntar på att få jobb på Ovako, stålverket. Om man erbjuds jobb inom hemtjänst och äldrevård tackar man nej. Många tycker att det vore att förnedra sig att behöva hjälpa en äldre att sköta dennes hygien. Det vill säga torka dem i röven.
Ett industrijobb däremot! Det är grejen.
Själv så står jag så ofattbart undrande till hela detta. Hur kan det vara förnedrande att få det oerhörda ansvaret att sköta det mest heliga en annan människa bär; hennes kropp?
Att stå i en fabrik och övervaka digitala processer skulle alltså vara viktigare?
Det där tänket är mig fjärran.

Då har du aldrig tvingats jobba med gamla och sjuka, kanske någon tänker.
Några somrar i början på 00-talet jobbade jag med vuxna, institutionsskadade autister. De var inte förmögna till att ta hand om sig själva å det minsta. Jag kan inte påstå att jag tyckte det var ett nöje att sköta toalettgrejen, men det var i alla fall inget konstigt. Det var ett...jobb. Man lagade deras mat, tvättade deras kläder och städade deras hem. Man skötte om dem. Det gick inte att misslyckas. Det var ofta tungt och påfrestande, men samtidigt så fanns det mycket glädje i att dela deras vardag. Nå, mer om det vid något annat tillfälle.

Hur som helst. Arbetsmarknaden är kärv och hård. Villkoren för arbetslösa är kärva. Och många arbetslösa tycks vara alltför invaggade i hemmablindhet och trygghet.

1 kommentar:

  1. Halloj! Tack för senast. Kul att läsa dina tankar. En reflektion om Hofors och resten av Sveriges avfolkningsorter. Oftast är det de unga tjejerna som sticker och killarna som blir kvar. Förutom att de uppenbarligen är mer intelligenta (det finns det statistik på), så är dessutom tjejerna uppenbarligen modigare och mer äventyrslystna. Med en grupp undantagen: De flickor som får barn tidigt.

    SvaraRadera