fredag 2 oktober 2009

Lite grann von oben

Idag hörde jag Per Svensson på OBS, P1, angående folkbibliotekens framtid. Det var ett förbannat bra inlägg!
Han vill bland annat våga påstå att det finns kvalitetsskillnader i litteratur och andra konstnärliga uttryck - och hans jämförelse med att ingen reagerar med avsmak mot den "elitist" som försvarar ett hälsosamt leverne kontra skräpmat och rökning tycker jag är sann.

Personligen orkar jag mycket sällan missionera vad jag tycker är bra film, bra litteratur eller bra musik. Jag har inte det tålamod som krävs. Rättare sagt - jag säger gärna vad jag tycker är bra, men att försöka få en människa som i mitt tycke saknar litterär eller musikalisk bildning, nej, det faller inte på min lott. Även om jag skulle välkomna en kärvare syn på vad som är bra och viktigt. Jag är helt enkelt trött på den postmoderna kultur- och kunskapsrelativismen.

Nu ska jag vara lite von oben, bara för att se hur det känns:
Jag läser hellre Stig Larsson än Stieg Larsson - alla dagar i veckan. Och jag tycker att fler borde göra det!
Rätt skönt, faktiskt. Tror det blir min melodi framöver.

tisdag 29 september 2009

Jag rasar

Den elaka svininfluensan har förklädd till en relativ lätt förkylning lamslagit Emils föräldrar. Dock inte mer lamslagna än att speciellt på morgonen så är det lite tjyvtjockt.

Nu åker vi om en vecka. Fortfarande inga vattenkoppor.

söndag 27 september 2009

Helgen vecka 39

Har spenderat lördag och söndag på Lunde. Lördagens ägnades mestadels åt att kapa, hugga och stapla ved. Söndagen åt att vila. Som sig bör. Tuppluren är en fantastisk uppfinning, som tyvärr är svår att hinna med i vardagen, men en söndag kan och bör man hinna med en sådan.
Kom hem och bastade för första gången denna höst. Det kommer garanterat att bli en söndagsvana. Till och med Emil är en bättre bastare än jag dock. Jag gillar nog själva idén kring bastun mer än själva lidandet i värmen.

Såg filmatiseringen av Män som hatar kvinnor. Konstiga grejer: han stekte köttbullar på självaste julafton (de har man stekt tidigare) och de hade veden under bar himmel (och bar in den direkt).
Annars var det en jäkligt fin färgsättning på människornas ansikten, speciellt under filmens första hälft. Välspelad, men ingen märkvärdig film.