lördag 2 januari 2010

Blackwater och rättvisa

På nattduksbordet ligger just nu "Blackwater - världens mäktigaste privatarmé", och det är en ohyggligt skrämmande och intressant läsning om hur Washington har sålt ut stora delar av den militära verksamheten till privata intressen. Ofta tycks det dessutom finnas starka kopplingar till teokonservatism, dvs. extremt - nästan fundamentalistiskt -  kristen höger.
Författaren Jeremy Scahill har riktat sitt fokus på Blackwater, och beskriver hur företaget bildades i slutet på 90-talet, ofta i lite motvind, men hur 9/11 kom att innebära lysande tider för alla privata entreprenörer inom säkerhetssektorn.
När Paul Bremer skulle tillträda som "chef" över Irak 2003 fick Blackwater kontrakt på att agera livvakt. F.d SEAL-, SAS- och chilenska commandosoldater rekryterades som vakter. Pengarna de betalades var nästan tiofalt högre än de reguljära amerikanska soldaternas löner.
Nå, läser i DN att en grupp Blackwatersoldater nu har friats i en civil rättegång i USApå grund av  "formella fel". Om jag har förstått saken rätt kan dessa soldater inte ställas inför krigsrätt då de inte lyder under de vanliga krigslagarna.

Jag fortsätter läsa min julklappsbok. Lika spännande som djupt nedslående. Man vill gärna älska och omfamna USA - människorna, kulturen, all musikhistoria, all film, alla stora ideér... och så då, tyvärr, dessa mäktiga vita konservativa bakåtsträvare som på fullt allvar talar om korståg.

3 kommentarer:

  1. Så om de hade kunnat ställas inför krigsrätt, hur hade det blivit bättre? Själva åtalet, det fungerar på samma sätt i en krigsrätt, höll inte. Precis som i sverige måste ett misstänkt brott passera ett antal kontroller innan man kan arkebusera någon och steg ett är att faktiskt ta fram ett åtal.

    Vi som inte var där får helt enkelt förlita oss på systemet istället för ryktesmobben som vill se människor dingla från galgen, för det är ju vad det handlar om. Samma längtan efter att få skjuta som dessa Blackwaterkillar, samma enorma begär efter blodshämnd och samma lättsamma jakt efter "sanningen" vare sig den kommer i form av en gallopperande lynchmobb eller i form av en författare av en roman...

    SvaraRadera
  2. Är definitivt ingen vän av privata armér som Blackwater. Men måste hålla med ovan, vi vet inte vad som hände. Och det måste finnas rättsäkerhet.

    SvaraRadera
  3. Nej, jag är inte heller någon vän av privata armeér. Jag bara beklagar att rättsfallet föll på en så banal sak som ett formellt fel. Hade ju varit bättre om fallet hade fått en rejäl prövning.

    SvaraRadera